Húsos Som  

Húsos Som

Húsos Som

Folyamatosan rendelhető,megvásárolható!! Nagyméretű!

ÁR: 3.500,- Ft

db

Kiszerelés:

Cserepes. Korlátozott darabszámban kapható!

 A som (Cornus mas) a somfélék (Cornaceae) családjába tartozik. A nemzettség tagjainak nagy része általában az északi féltekén él. A húsos som Közép-Európától a Fekete-tenger vidékéig elterjedt. Több országban is termesztik, például Szlovákiában, Bulgáriában és Lengyelországban. Magyarországon Szatmárban és a Nyírségben honos.
Fényt kedvelő és a szárazságot jól tűrő 2,5 - 4 méteres bokor, 4-9 cm-es levelei fényes zöldek, tojásdad alakúak. 8-15 apró sárga virágból álló virágai tavasszal - február-március - nyílnak.
A virágok sok pollent és nektárt tartalmaznak, így tavasszal az első mézelő növények egyike.
Csonthéjas, piros, tojásdad alakú termése pedig augusztus-szeptember környékén érik. Kedveli az erdőket, cserjéseket és a laza talajokat. Lassan növekszik, de jó körülmények között hosszú életű növény. Kártevője nem nagyon van.
Termése sok C-vitamint, cukrot (fruktózt és glükózt), almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.
C-vitamin forrásának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.
A som már régóta fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában.
Savanykás-édes, fanyar ízű termése augusztus-szeptember környékén érik.
Sok háztartásban érés idején begyűjtik a gyümölcsöt, majd megaszalják, így a téli hónapokban kiváló C-vitamin forrás lehet.
Befőzhető befőttnek, lekvárnak és szörpnek, sőt egyesek még pálinkát is főznek belőle. A gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.
A som éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan szokás sós vagy ecetes vízben eltenni. Ha borecetbe rakjuk, akkor a kapribogyót helyettesítheti.
Sok európai parkban előszeretettel ültetnek somot, mert mutatósak korai virágai, és jól tűri a városi levegőt. A régi időkben hazánkban is sok kertben ültettek somfát.
Kemény fájából jó minőségű szerszámnyél készíthető.
A som fanyar ízű gyümölcs, amelynek C-vitamin tartalma rendkívül magas. Sokan nem is sejtik, de a gyümölcs régóta fontos szerepet tölt be az ember táplálkozásában. A gyümölcshúsból készíthető lekvár, szörp, sőt még kompót is.
Az oldal üzemeltetõje: Szilágyi Zsolt kertész

 

5700 Gyula, Oláh Gyögy u. 21/A /Máriafalva/

Telefon: +36 30/985-8724

E-mail: info@szikert.hu

 

© 2017 Szilágyi Kertészet