Birs gyógyhatása  

Birs gyógyhatása

Birs gyógyhatása

Útmutatás

db

 A birsalma a Mediterránon honos növény. Használják az alacsony bokor változatát díszítésre és élõ sövénynek. Kinevelt változata a birskörte. Az alma és a körte megnõhet mint egy jókora alma. Igénytelenebb elõdei gyümölcse kisebb. A birsek a kései gyümölcshöz tartoznak. Egyediek, különleges illattal és zamattal. Télire hûvös helyen tárolva hónapokig is elállhat.

 

Tápértéke:

Birsalmából mind kevesebb van környezetünkben. Pedig egyik jellegzetes gyümölcsünk. Általánosságban hûsít. Gyógyhatása is fõleg a gyulladásokra terjed ki. Tápanyagértéke nem kiemelkedõ, de mint változatosság az étrendben nagyon megfelelõ.

Gyógyhatása:

A birsalma gyógyhatása nem ismeretlen elõttünk. A népi gyógyászatban mint hasmenést megállító biztos gyógyszer szerepel. Ha nincs a kéznél gyümölcs, a birsalmafa levele szárazon eláll a zacskóban, amit bármikor elõ lehet venni. Valóban úgy van, hogy segít a hasmenésen, de kevesen tudják, hogy ugyanilyen hatással van a székrekedésre is.

Hasmenés:

Általában ha valahol feltámad egy betegség, ott a helyszínen kell hogy legyen gyógyszer is. A birsalma Ázsia déli részérõl került az ó-kórban a Mediterránra. Ezeken a vidékeken sok a kórokozó, könnyen meg lehet kapni a hasmenést. De kéznél van a gyógyszere is, nem csinálnak nagy ügyet a dologból. Nálunk a nagy melegben, amikor könnyen terjedd a baktériumos fertõzés, a gyerek is könnyen hasmenést kap. A az ilyen jellegû hasmenés nem ritka szüret idején. A birsalma leve segít minden esetben.

Emésztési rendellenességek:

Az emésztési rendellenességek akkor is jelentkezhetnek, amikor nincs elegendõ gyomorsav vagy sokáig rostszegény táplálékot fogyasztunk. A rostszegény táplálék a túlzott húsfogyasztás, és fehér kenyér, fehér lisztbõl készült tészták. Régen ez a probléma nem volt, mert a mindennapi kenyerünk barna volt, megtartva a búza több mint húszféle vitaminját és ásványát. Az emésztési rendellenességek, amikor úgy érezzük minden áll a gyomrunkban. A birsalma savas hatása mozgásba hozza az egész emésztõszervet, elsõsorban segít a gyomornak megszabadulni tartalmától a legtermészetesebb úton.

Bélgyulladás:

A bélgyulladás akkor fejlõdik ki, ha lelassul az emésztés. A birsalma nemcsak az emésztést serkenti, de a gyulladást is gyógyítja. A legjobb, ha egy fél pohár birsalmalét fogyasztunk, ami hûsíti a beleket és csillapítja a fájdalmat.

Alhasi fájdalom:

Az alhasi fájdalmat sok minden kiválthatja. Hasgörcsök, vastagbélgyulladás, menstruációs zavarok stb. A birsalma segít azoknál a fájásoknál, amelyek gyulladás következményei, valamint a gyenge emésztésen múlik.

Székrekedés:

A székrekedés akkor következik be, ha a bél mûködése renyhe. Annak is megvan az oka. Ha az emésztõszerv nem kap elegendõ rostot, nincs ami ösztönözze a bélmozgást. Lehet gyulladás is az oka a lelassult bélmûködésnek. A birsalma nagyon jó hatással van a bélgyulladásra, rendelkezik továbbá elegendõ rosttal, így a székrekedést kiküszöbölheti. Egyénenként is függ, hogyan reagál a székrekedés a birsalmára.

Erõs menstruáció:

Erõs menstruáció lehet gyulladás következménye, vagy kiválthatja egyéb ok. Különösen ha fájással is jár, ajánlatos naponta három fél pohár birsalma lét fogyasztani. Erre a bajra nagyon hatásos a friss pásztortáska is, amibõl 4-5 szálat keverjünk a saláta közé, vagy egyszerûen elrágcsáljuk.

Reuma:

A reuma lehet fázás következménye, vagy idõjárás elõjelzés, de elfogyasztott táplálék is okozhatja a fájdalom fellángolását. A birsalma lé hatásos lehet úgy a gyulladásra, mint segédkezhet gyorsan megszabadulni az emésztés tartalmától, valamint hûsítõleg hat a fájdalomra.

 
Az oldal üzemeltetõje: Szilágyi Zsolt kertész

 

5700 Gyula, Oláh Gyögy u. 21/A /Máriafalva/

Telefon: +36 30/985-8724

E-mail: info@szikert.hu

 

© 2017 Szilágyi Kertészet