Tamariska  

Tamariska

Tamariska

Folyamatosan kapható.

ÁR: 450,- Ft

db

Kiszerelés:

Szabadgyökérzetű!

Térjünk rá korai tamariskára (Tamarix tetranda), amely nálunk is elterjedt, alacsony termetű, görbe törzsű, kusza ágrendszerű, lombhullató, 1-3 méter magas cserje, illetve többtörzses fa. Délkelet-Európából került hozzánk. Mélyre hatoló gyökerei a talaj telítési zónájáig, azaz a talajvízig hatolnak, innen veszik fel a vizet. Gyökérzete az erősen szikes agyagos talajjal is megbirkózik. Kérge sötétbarna, az ágak bókolók, lefelé ívelők. Pikkelylevelei csökkenti a párologtatási felületet. A só felvételi képességük korlátlan, mert a felesleges sómennyiséget levelükön keresztül kiválaszthatják. Májusban virágzik. Halvány rózsaszín virága 3-4 mm széles. Nektárját a méhek kedvelik. Júliusban beérő termése 5-6 mm hosszú kopácsokkal nyíló tok, magvai repítő szőrök segítségével terjednek.
A tamariskának elsősorban napra, és jó vízvezető talajra van szüksége. Egyéb igényei szinte nincsenek. A keleti tamariska mélyre hatoló gyökérzetével és pikkelyleveleivel jól alkalmazkodik a száraz, forró éghajlathoz, fagytűrő. Sótűrő, légszennyezést tűrő, ezért autópályák és főutak középvonalába elválasztó sövényként ültetik. Felszámolt területeken a talajban maradt gyökérdarabokról felújul. Tengerparti országok előszeretettel ültetik a partvonalra. Szélfogónak is kitűnő.
Miután 20 éves példányai akár 3-3,5 méter magasságot is elérheti, és meglehetősen kesze-kusza ágrendszert fejleszt, szűk helyre csak akkor való, ha rendszeresen metsszük. Ahol megsérül, nagy tömegű új hajtást fejleszt. Alulról is kiválóan megújul. Az idős, elszáradt, elöregedett ágak könnyen törnek. Ha van elég helyünk, és szeretjük kiteljesedett, mesebeli formájában, akkor metszését tekintve elég, ha csak az elöregedett ágakat távolítjuk el, ha akarjuk.
Az elmondottakból is látszik, hogy kisebb helyen viszont, metszéssel kell kordában tartani. Szerencsére jól viseli az erőteljes metszést. Sövénynek is nevelhetjük.
Legjobb, ha a tavasszal virágzó tamariskát elvirágzás után metsszük. A tavaszi metszéssel ugyanis eltávolítanánk a virágrügyeket is.
Az oldal üzemeltetõje: Szilágyi Zsolt kertész

 

5700 Gyula, Oláh Gyögy u. 21/A /Máriafalva/

Telefon: +36 30/985-8724

E-mail: info@szikert.hu

 

© 2017 Szilágyi Kertészet