Kajszibarack gyógyhatása  

Kajszibarack gyógyhatása

Kajszibarack gyógyhatása

Útmutatás

db

Ázsiából származik a vad fajtája ma is megtalálható a mai Kína északi részén. Vidékünkre a görögök, majd a rómaiak hozták be. Ma már nálunk is több fajtája ismeretes, melyek tápértéke nemigen tér el egymástól. Táplálékunk szerves része télen és nyáron egyaránt.

Tápértéke: Hihetetlenül gazdag A vitaminban, az A provitaminjában a béta karotinben Van benne még kálium, kalcium foszfor, továbbá C vitamin és kén, aminek köszönheti édeskés, savanyú ízét. A sárgabarack nagyon értékes gyümölcsünk.

Gyógyhatása: A hunza népcsoport arról híres, hogy tagjai nagyon magas kort érnek meg. Hunza völgye Kína, Tadzsik föld és Pakisztán határán húzódik, ahova még nem jutott el a civilizáció romboló hatása. A magas hegyvidék nagyon nehéz megélhetést tud adni az itt élőknek. A hosszú élet titka a munka az örökös mozgás mellett a mértékletes koszt, amihez hozzájárul a sok ezer kajszibarack fa, főleg benne az A vitamin. Az itt élő emberek megtanulták értékelni egyetlen gyümölcsüket, és szerteágazóan felhasználni. Édesítésre is aszalt kajszit használnak. Elérték azt, hogy a száz éves ember aki ki van téve a hegyi szélnek, égető napnak, a zord télnek a mi társadalmunkban hatvanként is elmenne. A százkilenc éves férfi, 84 éve él 95 éves feleségével. Reggeli után együtt mennek föl a földekre elvégezni a napi adagot. “A csontok reggelenként kissé rozsdásak még, de a munka és a nap rendbe teszi őket.” Jegyzi meg az öreg. Mint ismeretes, a kajsziban megvannak az enzimek, vitaminok, ásványok, aminó sav, és a magból eredő főzőolajuk, amit hideg préseléssel állítanak elő.
A sárgabarack magot az íze határozza meg, használhatjuk étkezésre, mint más magot, ha nem keserű, nagyon egészséges a fogyasztása. Mandula helyett is adhatjuk.

Gyengülő látás: A kajsziban levő A vitamin elősegíti a rossz látás javítását. A látás csökkenését általában a korral járó tünetnek tartják, hiszen az előrehaladott korral csökken a vitamin felszívódás. Az előző példa ugyan nem ezt bizonyítja, sokkal inkább az életmódunknak köszönhetjük az általános képességcsökkenést. Ha a test megkapja a megfelelő mennyiségű anyagokat, késnek az öregkör jelei. A látás zavarai többfélék lehetnek, de megjelenésüket vitaminhiány okozza. Ha folyamatosan pótoljuk az A vitamint, várhatóan javulás áll be.

Rák: A kísérletek bebizonyították, hogy az aki olyan táplálékot fogyaszt, amelyben sok a kén, bizonyos, hogy nem kapja meg a rákbetegséget. A kajszinak nagyon magas a kéntartalma, ami rendkívül hatékony a rákos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában. Hatékonyságát fokozza béta karotin tartalma, ami az A vitamin elővitaminja. Két fajta kénszármazék is segít lebontani a karcinogen lerakódást a testben, ami főleg a húsok felszínén képződik a főzéssel, de különösen a sütéssel. A sárgabarack béta karotin tartalmánál fogva segít megsemmisíteni a rákos daganatokat. Az A vitamin az egyik leghatásosabb fegyver a rákos daganatokkal szemben.

Érrendszeri betegségek: Mint a kísérletek bebizonyították, a koleszterin szint ellenőrzésére a szervezetnek szüksége van nélkülözhetetlen zsírokra. Az érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára azért szükséges , a kajszi fogyasztása, hogy a nélkülözhetetlen zsírok felszívódását elősegítse. Valójában ez egy kölcsönös hatás, a béta karotin felszívódása alaposabb zsírsav társaságában, és fordítva. Fogyasztása elősegíti a vér ritkítását is.

Májtisztító: Az A vitamin és kén hatás oly módon segíti elő a máj tisztítását, hogy föloldja a lerakódásokat a szervezetben, amelyek különböző mérgek, dohányzás, másodlagos dohányzás, vagy elektromágneses kisugárzás következtében jöttek létre. Ha a feloldás nem történik meg, rákos sejtek keletkezhetnek. Az A vitamin rendben tarja a légzőszervek érzékeny szöveteit, hat továbbá a lépre, vesékre, hasnyálmirigyre stb.

Haj, bőr, köröm: Szintén a kéntartalmának köszönhetjük, hogy a kajszibarack nagyon jótékony hatással van a bőrre, a haj növekedésére és a köröm állapotára. De tartalmaz más olyan anyagokat, vitaminokat, ásványokat, aminosavakat, enzimeket, amelyek a bőrt simává és fiatalossá teszik. A kén megtalálható szervezetünk minden sejtjében, de többszörösen a hajban és a körömben. Ha valami okból kifolyólag nem jut szervezetünk elegendő kénhez, a haj elvékonyodik, a köröm törékennyé válik. A haj és köröm ápolására belsőleg használjuk, kajszit léként, esetleg más gyümölcs társaságában.

Arcpakolás: Nemcsak a pattanásokra hat, de kitűnő arcápoló szer. Lemezvágóban pépesítsünk két barackot, (aszalt barack is kitűnően megfelel, de azt áztassuk vízben előtte két-három órán át) annyi vizet adjunk csak hozzá, hogy rendesen dolgozhasson a gép. Adjunk hozzá egy fél banánt és pépesítsük tovább. Ebből tegyünk pakolást az arcunkra és a kézfejre. Ha vastagabban tesszük, fél óra múlva szedjük le a nagyobb darabokat, hogy a maradék megszáradhasson és emulzió réteget alkothasson. Ha megszáradt, még hagyjuk rajta egy ideig, hogy pihenjen az összehúzott bőr. Természetesen ez idő alatt nem ehetünk, és nem beszélhetünk. Majd gyengéden húzzuk le a réteget, nagy darabokban lejön. Óvatosan, langyos mosdóruhával, vagy gézzel törüljük le a maradékot. Csodálatosan kivasalja az arcot és a hangulatot.

Elkészítés módja: A kajszibarack gyakori és nagyon kedvelt gyümölcsünk, de egy-egy fajta idénye frissen csupán két-három hétig tart. A legértékesebb természetesen a fán megérett, egészséges gyümölcs, ami nem kapott vegyszeres permetezést. A vitamin szükségletünket ebből a gyümölcsből még fagyasztással pótolhatjuk vagy megfelelő előkészülettel aszalhatunk is kajszibarackot. A tartósításnak másik módja vidékünkön a lekvár főzés. A lekvárok királynőjének tartják. Azt tudjuk, hogy az A vitamin tűri ugyan a hőt, de nem a magas hőmérsékletet, értsd, hosszú főzést. A legjobb tehát az aszalás vagy a mélyhűtés. Tegyük a kajszit a lemezvágóba fél pohár vízzel és pépesítsük. Adhatunk hozzá más gyümölcsöt is, pl. banánt, vagy aszalt szilvát. Nem ajánlatos édesíteni, ha elég érett a gyümölcs, különösen a banán társaságában, mert elegendő cukortartalom van a banánban is.


A kategória további termékei:Az oldal üzemeltetõje: Szilágyi Zsolt kertész

 

5700 Gyula, Oláh Gyögy u. 21/A /Máriafalva/

Telefon: +36 30/985-8724

E-mail: info@szikert.hu

 

© 2017 Szilágyi Kertészet